Selekcja między kawą ziarnistą i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, którą zapewnia nam producent. Jakim sposobem wobec tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
Kawa bezkofeinowa mielona
Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Wobec tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania pozyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele poprawniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się zupełnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością powoduje, że nawet najbardziej zbytkowny rodzaj kawy nie traci na wartości na skutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty
Kawa Jacu Bird Coffee
Kawa mielona jest doskonałą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz dalej zależy nam na porządnej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej uzyskania jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki i po kilku minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze należytej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na jakiej w świetle krajowego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które wielokrotnie może nas zmylić.