Lekarze niepokoją, że obecnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Jest to jedna z najbardziej kultowych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz młodsze osoby. Dzisiaj rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wyłonionymi uczuleniami. Pośród tak młodziutkich pacjentów na ogół występuje alergia na wyłonione towary spożywcze. Wiele niemowląt, u jakich uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie własne dzieci karmią piersią, powinny w pełni odstawić wszelkie towary mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również obserwować reakcje dziecka wtenczas, kiedy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a więc soję, jaja lub orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu specjalne hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym bądź w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią należy również mocno uważać podczas rozszerzania diety. Należy przede wszystkim podawać nowe produkty osobno oraz co kilka dni.
To właśnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, jakie z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Ewidentnie zasady te dotyczą również starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. W takiej sytuacji najlepiej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niezwykle ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najporządniej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają trafnych zasad diety i nie jedzą mleka lub artykułów zawierających orzechy.